To prawdziwe frykasy z kurczaka. Sekretem wykwintnego sosu jest ten jeden składnik
O tym daniu pisano już w średniowieczu, ale używano do niego różnych gatunków mięsa. Dziś klasyczne fricassée to najczęściej potrawa drobiowa, choć niekoniecznie lżejsza z powodu doboru składników. Zmieniła się także metoda przyrządzania, bo kiedyś kawałków nie smażyło się na maśle, tylko dusiło. Warto jednak zrobić ją dokładnie według receptury, by uzyskać ten jedyny, wyjątkowy smak.
Jak zrobić kurczaka w sosie z białego wina?
W przepisie używam kawałków kurczaka ze skórą i kością. Takie duszą się najlepiej, bo pozostają zwarte i soczyste. Gdy mam części różnej wielkości, dostosowuję do niej czas na patelni. Najpierw ściągam z niej skrzydełka, później pałki, a na końcu podudzia.
Zamiast tradycyjnie używanych nóg drobiowych można wybrać chude mięso z piersi. Przyrumienione kawałki wkładam do sosu warzywnego po kwadransie duszenia i podgrzewam tylko 6-8 minut.
Do sosu biorę cebulę, czosnek, małą ilość czerwonej papryki oraz pieczarki, choć można zastąpić je świeżymi grzybami leśnymi. Gdy chcę przyrządzić lżejszą wariację na temat tego dania, zabarwiam je przecierem pomidorowym, zamiast zabielać.
Śmietanę dokładam na końcu przygotowania, bo mięso duszę w bulionie z białym winem. Nie powinno być zbyt słodkie ani beczkowe, jednak nie trzeba wybierać drogiego rodzaju. Szczególnie polecany jest lekki i aromatyczny trunek z winogron chardonnay. Przy gotowaniu zawarty w nim alkohol ulatnia się, a pozostają bogate, słodkie i lekko kwaskowate nuty. Jeśli zabraknie wina, można użyć większej porcji bulionu.
Przepis: Kurczak w sosie z białego wina
Kawałki mięsa drobiowego duszone w białym sosie z pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 488 w każdej porcji
Składniki
Na kurczaka:
- 1,2 kg podudzi, pałek i skrzydełek kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki masła
Na gulasz:
- 300 g pieczarek
- 2 cebule
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2/3 szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki posiekanej natki
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywPokrój pieczarki w plasterki, cebule posiekaj, potnij paprykę w kostkę i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Smażenie kurczakaOprósz mięso solą i pieprzem, rozgrzej masło, ułóż skórą do dołu i smaż 4-5 minut, aż się zarumieni. Obróć i smaż jeszcze przez minutę, po czym odłóż na talerz.
- Przygotowanie sosuDo patelni wrzuć grzyby, cebulą, paprykę, liść laurowy i tymianek. Podgrzewaj 5 minut, by zrumienić grzyby. Dołóż czosnek i mieszaj 30 sekund, po czym wsyp mąkę i kontynuuj przez minutę. Wlej wino i bulion, dopraw solą i pieprzem. Gdy całość się zagotuje, dołóż mięso, przykryj naczynie i duś 10 minut na niewielkim ogniu. Zdejmij pokrywkę i grzej jeszcze 20 minut.
- Wykańczanie daniaWyjmij kurczaka i do patelni dodaj śmietanę. Doprowadź do wrzenia, dopraw ewentualnie do smaku i włóż z powrotem mięso. Podawaj z posiekaną natką.
Czym są kaszubskie frykasy z kurczaka?
Frykas drobiowy albo frekasy to danie z kurczaka wywodzące się z Kaszub. Składa się z kawałków kury gotowanej w rosole, z którego robi się sos z dodatkiem śmietany i żółtek. Są w nim również rodzynki i zasmażka na maśle. Potrawę podaje się z ugotowanym białym ryżem.